Tässä unessa on jotain sillä tavalla outoa, että tämä ei liity mihinkään. Tämä on ikään kuin vain puhdasta mielikuvitusta. Tai sitten liian monen asian sekoitus, josta en saa selvää. Olen tässä sivustaseuraaja, joka sulautuu aika ajoin unen päähenkilöön.

Ehkä noin 17-vuotias poika kävelee rivakkaa vauhita tuttua käytävää pitkin. Hänellä on selvästi pää määrä, mutta en tiedä mikä se on. Tämä paikka on pojan koti, vaikka minulle se tuo enemmän mieleen Pajulahden urheiluopiston tai muuten vaan jonkun vapaa mielisemmän laitoksen. Tuon pojan perhe kuitenkin asuu täällä. Hän kävelee ulos vievistä ovista ja pysähtyy vajaa metrin korkuisen kukkaistutuboksin viereen. Puhuu jotain vanhemmalle miehelle, jonka tunnistan nuoren pojan isäksi.

Äkkiä heidän siinä keskustellessaan jostain säntää pukumies aseen kanssa. Tiedän, että he meinaavat ampua pojan isän, joka seisoo nyt pojan ja pukumiehen välissä. Pojan oikea kylki on suunnattuna ensimmäiseen pukumieheen päin, ja hän katsoo silmiin uutta apujaa, toisesta suunnasta tulevaa pukumiestä. Isä ei ole vielä huomannut tätä viimeisintä, vaan keskittyy enismmäiseen. Kukaan ei sano mitään. Jostain syystä poika kurvaa kukkaistutuksen toiselle puolelle ja lähtee juoksemaan.
Tässä vaiheessa minä sulaudun poikaan, tiedän, mitä hän ajattelee, ja tunnen, mitä hän tekee.
Pojalla on syynsä juosta. Poika olisi halunnut varoittaa ja auttaa isäänsä, mutta uskoi amujien jahtaavan häntä, eikä isäänsä.

Pojan eteen tulee lyhyet rappuset. Hetkeäkään epäröimättä poika heittää ukemilla (melkein kuin kuperkeikka, mutta sellainen judoliike) rappuset noeasti alas. Se tuntuu hassulta, mutta se on nopeaa ja kätevää. Havaitse tämän tavan loistavaksi. Poika heittää seuraavatkin rappuset alas samalla tyylillä. Ja seuraavat. Ja seuraavat, kunnes alas pääsee tasaiselle nurmikolle. Poika vilkaisee nopeasti ylös ja pukumiehet katselevat molemmat alas kukkaistutusten luota. Poika jatkaa juoksuaan vasemmalla kulkevan maantien yli sumuun.

Sumun takaa paljastuu uusi tie. Tai pikemminkin kuja. Kuja on täynnä vanhalta näyttäviä puisia taloja. Poika tuntee kujan ennestään. Minä olen jossain vaiheessa taas eronnut poijasta, enkä näe tämän ajatuksia enää. Poika tuntuu tuntevan tämän paikan hyvin. Hän juoksee suoraan yhden talon ...autotalliin? tai johonkin sellaiseen. Pystähtyy ja lyyhistyy seinää vasten. Ottaa henkeä ja sulkee silmänsä. Kastelen poikaa kummissani.

Pian kuvaan astuu vanha mies. Hän kumartuu pojan ylle nostaa tämän pystyyn. Kantaa pojan sisälle ja tuo tälle jotian kuumaa juotavaa. En muista tarkkaan, mutta he puhuvat jotain siitä, kuinka poika on erilainen ja että tämä vahna mies on pojan oikea isä. Siitä, kuika harvat näkevät tämän kujan. Myöhemmin minulle valkenee, ettei poika tiedä itsekään, mikä hänessä on niin erikoista, ja että kaikki tämän sumun takan olleen paikan asukkaat ovat "hyviä". Saan myös tietää/tajuan, että kujalta näkee sinne, mistä poika tuli, mutta ei toisinpäin. Pojan oikea koti onkin tämä Kuja.

Poika päättää lähteä Kujalta takaisin siihen maailmaan, jonka hän tuntee paremmin. Hän hyvästelee kaikki Kujalla asuvat ihmiset ja on jo lähdössä. Jotain kuitnekin tapahtuu (en oikeen muist mitä, mutta joku ei vastannut johonkin kysymykseen oikein tjn.) Yhtäkkiä Kujan ypärillä on seinät ja joku ääni vaatii oikeaa vastausta. En muista tarkkaan mitä tapahtui, mutta seiniin alkoi tulla piikkejä, lattiasta alkoi nousta vettä, ja Poika pelkäsi. Hän pelkäsi niin kauan, kunnes tämä edellä mainittu vanhus käski hänen mennä Kujan päässä olevalle mäelle ja vastustamaan koko juttua. Poika teki niin ja jotenkin ihmeellisesti se joko oli tai siitä tuli supermies, joka pelasti koko Kujan ihmiset. Se lennätti ne pois Kujalta sinne, mistä tämä koko uni alko. Lopulta kaikki Kujalaiset oli "turvallisesti" tässä alkuperäsessä maailmassa ja moni siitä maailmasta tuli ihmettelemään ketä ne on ym. Tämä Poika (tai supermies, miten vaan) löysi oman erilaisuutensa, josta kenekään ei kuulunut tietää, mutta nyt kaikki tiesivät.

Tässä unessa oli vielä joku sellainen juttu, että kun Kujalaiset siirrettii tähän toiseen maailmaan, Kujalaisten hyvyys leivs myös sinne ja ne pukumiehet ei enää tahtonu tappaa Poikaa tai sen muka-isää.

*

Joo. Outoa. Ja tässä oli vielä kaiken lisäksi huono kuvaus/selitys.